Technika Třesení

09.05.2008 15:26

Technika Třesení

 

Jednou ze základních podmínek úspěšného cvičení čchi kungu je stav uvolnění. Má mnoho úrovní a pro nás je důležité vědět, že jej lze dosáhnout vhodně zvolenými technikami.

Jednou z takových technik je technika třesení tělem.

V našem těle se v průběhu našeho života ukládaly a stále ukládají nevyjádřené emoce, které blokují přirozený tok energie v jejích řečištích. Všichni asi známe těžká ramena ze stresu a zodpovědnosti, kterou nechceme, nebo nemůžeme nést, nebo svírající se žaludek při obavách z výsledku situací denního života. Ale je mnoho i mémě zřetelných bloků, které sebou pořád taháme na každém kroku.

Jak z toho ven?

Je tu v nabídce jedna krásná, velmi učinná a dětsky jednouduchá technika!

Technika třesení.

Génius, který ji vymyslel je prostě úžasný. Tolik prospěchu z tak prosté myšlenky a její aplikace!

Mnoho z nás se při chladném počasí a sporém oděvu třese zimou, někdy až neovladatelně. Je to přirozená snaha tělesného vědomí zahřát tělo uvolněním a zprůchodněním energetických drah na povrchu. Proto vydá rozkaz k třasavému pohybu svalů a ten uvolní zatuhlé oblasti a tím i tok čchi.

Známe to také z teorie vnějších druhů čchi kungu, že v zatnutém svalu čchi nemůže proudit a je z něj vytlačována pryč. Proto se ve cvicích střídá napětí s uvolněním, stará čchi je tedy vytlačena a nová nasáta na její místo.

Kde je dlouho napětí - není zdraví!

Takže díky tomuto jednoduchému principu můžeme vědomně a velmi rychle uvolnit celé tělo i mysl. Stačí se jen aspoň patnáct minut vědomně třást.

Postavíme se do základní pozice, s chodidly asi na šířku ramen od sebe. Uvolníme postoj podsazením pánve a vyrovnáme pozici zad a uvolníme ramena, jak je to nejvíce možné.

V tuto chvíli se začneme třást.

Moje oblíbená verze je ta, že začínám od chodidel a postupně přidávám kotníky, kolena, pánev, břicho, ramena a nakonec hlavu. Jako by ttřesení postupně tryskalo ze země jako pramen uvolnění!

Hodně pomáhá i představa, že se snažíme rozhýbat velkou plochou desku na které stijíme a která je pružná. Pohyb vychází z pánve a postupně se projevuje dle výše popsaného pořadí.

Jakmile projdeme s pozorností třesením na vrchol hlavy, tak už se třese celé tělo.

Buďte totální!

Staňte se třesením!

Zapomeňte na sebe a jen vnímejte ten pohyb. Udělejte si z toho meditaci.

Vždyť  třesení je také  součástí jedné z aktivních meditací, kterou znáte z mých kurzů!

Pokud ucítíte nějaké napětí někde v těle, upravte klidně třesení tak, aby se co nejvíce uvolnilo napjaté místo. Předklánějte se, uklánějte do boků, do zadu. Zdůrazněte třes rukou a podobně…

Čím více se do třesení ponoříte, tím lepší bude výsledek!

Technika má dvě plnohodnotné části. Víme, že existují ve všem ve Vesmíru dvě polarity. Jang i jin. Aktivita i klid.

Takže i zde je plnohodnotnou částí techniky klid.

Po skončení třesení (po nejméně patnácti minutách!) se dokonale zastavíme. Zkuste se prostě zastavit, jako když někdo zastaví promítání filmu!

Neztuhněte, jen se zastavte a nic nedělejte. Jen vnímejte pocity, které se dostaví po třesení!

Zůstaňte takto přiměřenou dobu, ať se výsledek třesení může projevit!

Tato technika přináší mnoho prospěchu. Pokud nežijete nějakým extrémním životním stylem, může vám už jen tato jednoduchá technika přinést výbornou zdravotní prevenci a posilu.

 

Velkou podporou a také  snadným odměřením délky třesení je vhodná hudba. Měla by být v rychlejším rytmu, ale ne agresivní. Když znáte délku skladeb, můžete tak snadno zjistit délku vašehio třesení. Můžete se také lépe uolnit a ponořit do techniky, když vás vede hudba. Můžete to také brát jako zvláštní léčivý tanec.

Kdykoliv tedy ucítíte stres, nepříjemné pocity, nebo se budete chtít uvolnit před nebo po cvičení, technika třesení je přeně to co pomůže!